Vargáné Orbán Anikó házi fondant receptje:
Főzzünk szirupot kis lángon fedő alatt: 15 dkg kristály cukorból, fél
dl vízzel és adjunk hozzá 3 evőkanál mézet is. Habverő tálban 10 g
étkezési zselatinra tegyünk 3 evőkanál vizet. Míg a szirup elkészül,
hagyjuk duzzadni. Amint tökéletesen feloldódott a cukor a zselatinra
öntjük a forró szirupot. Adunk hozzá egy csipet sót, ha színezni
szeretnénk a porfestéket, és verjük erős habbá. Ezután adjuk bele 4-5
részletben a 485 g Bako Hungária Kft. által forgalmazott (Máté János
gyártó) finom porcukrot, és alacsonyabb fokozaton dolgozzuk bele,
vigyázva a habverőre, hogy le ne égessük a motorját. A fondantunk
nyúlós, ragacsos állagú lesz, egy napot pihentessük, azután
felhasználható. Enyhén olajozott felületen dolgozzuk át. A munkát
szobahőmérsékletű masszával végezzük. Nem könnyű munka, erős kéz kell
hozzá. Ha alaposan kidolgozzuk akkor lesz szép sima, egyenletes. De
vigyázzunk levegőt ne dolgozzunk bele, mert attól hólyagos lenne. Ki
nyújtva burkolásra használjuk. A tortára egy nagyobb keresztmetszetű
papírhengerre feltekerve a legcélszerűbb. Ez az adag egy 7 cm magas és
kb 20-22 cm átmérőjű karikához elég. Legjobb, ha száraz, hideg helyen
egy éjszakát hagyjuk szikkadni a felületet mielőtt
lüsztereznék, vagy festenénk. Ha festeni szeretnénk, nagyon kevés
olajat használjunk a kidolgozáskor, mert nem vonja be a festék.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése