Kalács és Briós (gyúrt élesztős)
2013. december
Hozzávalók:
0,5 kg liszt
5 dkg porcukor
2.5 dkg élesztő
2,5 dl tej
fél dkg só
5 dkg margarin
1 tojás sárgája
Előkészítés: átszitáljuk a lisztet, 40 C-ra langyosítjuk a tejet.
A tészta készítése:
A kovász készítése: A 40 C-ra langyosított tej egyharmadát, az
élesztőre öntjük, kevés porcukrot adunk hozzá, és ujjainkkal addig
keverjük, morzsolgatjuk, amíg csomómentes nem lesz. Ha már csomómentes,
ugyanezt a mozdulatsort használva, annyi lisztet adagolunk hozzá
apránként, míg tejfölsűrűségű állományú nem lesz.
Kelesztőben
vagy meleg helyen, körülbelül 10-15 percig érleljük. (Az élesztőgombák
40 C-os hőmérsékleten szaporodnak leghatékonyabban)
A tészta
begyúrása: A lisztet, az érett kovászt, a porcukrot sót és a margarint,
gyúrótálba vagy üstbe helyezzük, folyamatosan adagolva a langyos tejet,
képlékeny állományúra begyúrjuk.
A tészta állaga akkor jó, ha sem a kezünkhöz, sem az edény falához nem ragad már.
Az
összegyúrt tésztát, letakarva, kelesztőben, vagy langyos helyen
kelesztjük. Ha megkelt, akkor szellőztetünk, átgyúrjuk, majd újra
megkelesztjük.
Az újabb kelesztés után, a tésztát átgyúrjuk, és
hengergető mozdulattal, mindig a tészta közepén erős nyomással kezdve,
kinyomva a tésztából a levegőt, henger alakúra formázunk, melyet 16
részre osztunk. A 16 tésztadarabból kis golyókat sodrunk a tenyerünkkel,
és a kis golyókat letakarjuk addig, amíg formázni nem kezdjük.
A 16
tésztadarabból egyenként, csíkokat sodrunk, ezeket elfelezve ,s kereszt
alakban egymásra helyezve briósokat formálunk (2 fajtamintát tanultunk, a
másik a csigabriós tekert), a kész briósokat sütőlapra helyezzük, és
kenőtojással kenjük. Félig megkelesztjük, majd újra tojással kenjük, és
teljesen megkelesztjük. 180 C-os sütőtérben készre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése