2014. március 21., péntek

Ökörszem

2013. december 14

Tészta hozzávalói:
2,5 dkg élesztő
50 dkg liszt
5 dkg porcukor
5 dkg margarin (mi 8 dekát használtunk)
0,5 dkg só
tej

Töltelék:
50 dkg túró
10 dkg cukor
1 tojás sárgája

Tésztája megegyezik a brióstésztájával, azzal a különbséggel, hogy itt picivel lágyabb tésztát készítünk.
A tészta készítésének menete is megegyezik a briós tésztáéval. Élesztőt melegített tejben feloldjuk, a tojást tejben elkeverjük a sóval, a hozzávalókat keverőtálba tesszük, és géppel kidolgozzuk.

Kelesztjük/félidőben átgyúrjuk. Ha megkelt, hengergetjük, hogy a levegőt kinyomjuk belőle, és 16darabra osztjuk. Itt kis zsemléket formázunk belőle, és letakarva pihentetjük.
Pihentetés után körülbelül 10 cm átmérőjű köröket nyújtunk. A sütőlemezre 3x4 darabot helyezünk a körökből. Egy sodrófa végével a körök közepébe mélyedést nyomunk, a tészta tetejét tojással kenjük, a sodrófával nyomott kört nem feltétlenül szükséges lekenni. A tésztára túróból készült golyókat helyezünk, melyeket a tésztán tenyerünkkel lapítunk szét. A túró közepébe 1 szemmazsolát helyezünk, és újra kelesztjük.
Ha megkelt 180 C-os sütőben készre sütjük.