2014. március 19., szerda

Fázisfotó cukormasszából készült pillangókról

A pillangó készítésre Alan Dunn inspirált :) 


Kellékek:
-26os/28as fehér virágdrót
-28/30as fehér virágdrót
-33as fehér virágdrót
-cukormassza
-pillangó kiszúró (ha nincs kiszúrónk, papírsablont is készíthetünk, aminek segítségével a cukormasszát „kiszabhatjuk”)
-virágszalag
-erező
-nyújtó
-golyós eszköz
-különböző színű porfesték
-fekete gél
-alkohol (pl.:  vodka)
-erezőtábla
-ecset

           Fogj egy 9 cm hosszú, 28 vagy 30as méretű drótot, és a lenti képen látható módon készítsd el a test vázát. A drótot hajlítsd meg derékszögben, körülbelül 2 cm hosszan, és 5-6 mm-t hajlíts vissza, könnyen megy, akár kézzel is, de segítségedre lehet egy kúpos fogó is.



1.     Fogj 2 db 3 cm hosszú 33as drótot, és mindkettőnek az egyik végére sodorj egy kis cukormasszát, ez lesz a csáp vége.

2 .        Fogj egy darab 3cm 33as drótot, és tekerd egy tű köré az egyik végét, úgy, hogy kunkori legyen. Ez lesz a pillangó szívókája.


3.      Készíts 3 darab kis golyót, amelyek egyre kisebbek. Ezek alkotják majd a fej, tor, potroh részeket. A vázra először a pillangó tor részét szúrjuk fel (középső nagyságú golyócska), majd ezt követi a fej (ezeket az 5-6 mm hosszú részre szúrjuk) A megmaradt,  körülbelül  1,5 cm drótra megformázzuk a picit hosszúkás formájú potrohot. Végül felszúrjuk. Ha kész a test, két apró szemet teszel a pillangó fejének két oldalára. 



        Szúrd bele a fejbe a két szem közé a két csápot, majd a szívókát, egy picit lejjebb. Ezzel a lépéssel kész is a pillangó teste.



4      Fogj egy pici cukorvirág masszát, és sodord rá a drót végére, körülbelül 2/ 2,5 cm hosszan, majd helyezd bele az erező táblán az egyik vágásba az így elkészített virágdrótot, majd tegyél rá, egy gesztenye méretű cukormasszát. (Amennyiben így kezdesz el drótra építeni, csekély eséllyel fog majd a száradás után forogni a szárny a dróton) Kezd el kinyújtani, de úgy, hogy vigyázz arra, hogy csak a drótot körülvevő anyagot nyújtsd (csak minimálisan nyújthatsz a dróton lévő anyagon, mert kiszúrhatja a drót az anyagot) 



5.     A pillangó kiszúróval kiszúrjuk a pillangó szárnyait. Megfordítod, és az ujjaid segítségével a kiszúró széléről lesimítod az anyagfelesleget. (így nem lesz recés a szárny széle, ha száradás után mégis recés lenne, finom papír körömreszelővel óvatosan meg lehet reszelni) Miután kiszeded a kiszúróból, a golyós eszközzel, a széleit levékonyítod, majd erezőbe teszed egyenként a szárnyakat (mindegy, hogy tulipán, liliom, valamilyen szolid mintájú erezőt ajánlanék) Nem baj, ha nem rendelkezel erezővel, vehetsz alapul élő virágot, levelet, vagy marcipán formázó szettből egy vékony végű eszközzel húzhatsz bele pár vonalat .  Erező nélkül is készíthetsz gyönyörű, élethű pillangókat, a színek kavalkádjával, jó összeállításával.


6.     Egy kevés fekete gélt alkohollal hígítunk, és befestjük a pillangó testét (fej tor potroh, csáp, szívókák) Hagyjuk teljesen megszáradni. (körülbelül annyi a száradási ideje, amíg befestjük a szárnyakat.

7.      A szárnyakat, az elképzeléseid, vagy egy kép, sablon (az internet mindig segít az ötletekben J) alapján, porfestékkel befested, árnyalhatod. A teljes száradást követően, ha egy picit gőz fölé tartjuk a szárnyakat, kb 15 cm-re (teafőző kanna, kiöntő része erre a legalkalmasabb) ezáltal a színek „egybeérnek”, a szárnyak fényesebbek, sokkal élet hűbbek lesznek. VIGYÁZAT!!! a túl közeli és túl sok gőz tönkreteheti a munkád!

8.      A színezések után, összeállítjuk a testet a szárnyakkal. A bal felső szárnyat a pillangó testtel, virág szalag segítségével összeerősítjük, ugyanígy teszünk a jobb felső szárnnyal.  Majd hozzárögzítjük először a bal alsó, majd a jobb alsó szárnyat is.

9. Ezennel kész a pillangónk!

Remélem hasznos információkat, tanácsokat oszthattam meg veletek!

Alkossatok szépeket!

Üdvözlettel:

Kiss Ibolyka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése