2014. április 5., szombat

Sós, omlós teasütemények


Hozzávalók
1 kg liszt
60 dkg margarin
5 dkg só
3 dkg tojás sárgája
27-30 dkg tej

A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk,
beletesszük a sót, a tojás sárgáját, és hozzáadjuk a tejet.
Linzer állományú tésztát gyúrunk. Begyúrás után a tésztát
pihentetjük. Pihentetés után átgyúrjuk, liszt nélküli
felületen, henger alakot formálunk belőle, majd lelisztezzük az
asztalt, és a lisztezett felületen meghempergetjük a tésztát.
Nyújtás előtt a tenyerünkkel egyenletesen ellapítjuk, és
körülbelül egy/másfél centiméter vastagságú téglalappá
nyújtjuk. Nyújtás után sütőlemezre tesszük, kenőtojással
bekenjük, és hűtőbe tesszük dermeszteni. Dermesztés után ismét
lekenjük kenőtojással,
és a kívánt formákra vágjuk, vagy
kiszúróval kiszúrjuk. Tetejét szórhatjuk különféle magvakkal,
reszelt sajttal, paprikás reszelt sajttal, köménymaggal.
180 C-os sütőtérben sütjük készre.

https://www.youtube.com/watch?v=GsPGkshF288&feature=youtu.be