2014. március 21., péntek

Fonott kalács

 2014. február 10

Hozzávalók:
0,5 kg liszt
5 dkg porcukor
2.5 dkg élesztő
2,5 dl tej
fél dkg só
5 dkg margarin
1 tojás sárgája

Előkészítés: átszitáljuk a lisztet, 40 C-ra langyosítjuk a tejet.
A tészta készítése: A kovászkészítése: A 40 C-ra langyosított tej egyharmadát, az élesztőre öntjük, kevés porcukrot adunk hozzá, és ujjainkkal addig keverjük, morzsolgatjuk, amíg csomómentes nem lesz. Ha már csomómentes, ugyanezt a mozdulatsort használva, annyi lisztet adagolunk hozzá apránként, míg tejfölsűrűségű állományú nem lesz.
Kelesztőben vagy meleg helyen,körülbelül 10-15 percig érleljük. (Az élesztőgombák 40 C-os hőmérsékleten szaporodnak leghatékonyabban)

A tészta begyúrása: A lisztet, az érett kovászt, a porcukrot sót és a margarint, gyúrótálba vagy üstbe helyezzük, folyamatosan adagolva a langyos tejet, képlékeny állományúra begyúrjuk.
A tészta állaga akkor jó, ha sem a kezünkhöz, sem az edény falához nem ragad már.
Az összegyúrt tésztát, letakarva,kelesztőben, vagy langyos helyen kelesztjük. Ha megkelt, akkor szellőztetünk, átgyúrjuk, majd újra megkelesztjük.
Az újabb kelesztés után, a tésztát átgyúrjuk, és hengergető mozdulattal, mindig a tészta közepén erős nyomással kezdve, kinyomva a tésztából a levegőt, henger alakúra formázunk, melyet 4 részre osztunk. A 4 tésztadarabot letakarjuk addig, amíg formázni nem kezdjük.
A 4 tésztadarabból egyenként,csíkokat sodrunk, ezeket elfelezve, s kereszt alakban egymásra helyezve kalácsot fonunk, a kész kalácsokat sütőlapra helyezzük,és kenőtojással kenjük. Félig megkelesztjük, majd újratojással kenjük, és teljesen megkelesztjük. 180 C-os sütőtérben készre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése