2013. december 14
60 dkg liszt
40 dkg margarin
20 dkg porcukor
1 db tojás
0,5 dkg sütőpor
citromhéj, vaníliás cukor
Előkészítés:Kimérjük az anyagokat, átszitáljuk a lisztet. Előkészítjük az eszközöket.
Tészta begyúrása:
A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzákeverjük a porcukrot és az
egész tojást. Kevés gyúrással, hogy ne melegedjen fel a zsiradék,
összegyúrjuk.
A linzer formázása: A kellő vastagra
nyújtott tésztát, körülbelül 4mm vastagra kinyújtjuk, kiszúróval
kiszúrjuk, majd sütőlemezre helyezzük és kisütjük.
Linzerkarika készítése: Sárga linzertésztát 4 mm vastagra kinyújtjuk, recés kiszúróval kiszúrjuk, a tésztamennyiség feléből lesz a sütemény alja, a másik feléből a sütemény teteje. Az alját sütőlemezre helyezzük, a tetejét középen kisebb kiszúróval kiszúrjuk, tojással lekenjük, és gorombára vágott dióba forgatjuk,majd sütőlemezre helyezzük és kisütjük. A kihűlt tésztát, az alját és a tetejét barackízzel összeragasztjuk, felületét leporcukrozzuk, közepébe forró barackízt csurgatunk.
Az isler készítése:
Barna
linzertésztát, 4 mm vastagságra kinyújtjuk, sima kiszúróval kiszúróval
kiszúrjuk, sütőplére helyezzük és kisütjük. Két-két darabot barackízzel
egybetöltünk. Felületét forró barackízzel lekenjük, és csokoládészínű
fondánban kimártjuk
Almás lepény:
Sárga linzertésztát 4 mm vastagságúra kinyújtjuk, sütőplére helyezzük, megszurkáljuk és félig kisütjük. A kihűlt tésztára, egyenletesen elkenjük az almatölteléket, tetejét a 4 mm vastag linzertésztával befedjük. Felületét kenőtojással lekenjük, villával díszítjük, berácsozzuk, megszurkáljuk, és 180 C-os sütőtérben készre sütjük.
Töltelék: 1 kg alma, 8 dkg cukor kevés vízzel felfőzve. Majd annyi búzadarát szórunk bele, hogy a felesleges nedvességet felszívja. Ízesítjük: Vaníliás cukor, citromhéj, vágott dió.
Morzsolt tésztás almás pite
A pite tésztája: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 17 dkg porcukor, 2 db tojássárgája, 13 dkg tej, 1,5 dkg sütőpor.
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal.Beletesszük a többi hozzávalót és begyúrjuk. A tésztát hűtőben pihentetjük. Sütőkeret nagyságára nyújtjuk. Rászórjuk a darabolt almát, a fahéjas kristálycukrot, a durvára vágott diót és meghintetjük a lékötővel (vagy kukoricakeményítővel).
A tetejére morzsatésztát készítünk. 50 dkg liszt, 25 dkg margarin és 25 dkg kristály cukor összemorzsolva.
Sütés: 170°C-on körülbelül 40perc.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése