2014. március 21., péntek

Gyúrt omlós

2014. február 3
Anyaghányad:

60 dkg liszt
40 dkg margarin
20 dkg porcukor
1 db tojás
0,5 dkg sütőpor
citromhéj, vaníliás cukor

Előkészítés:Kimérjük az anyagokat, átszitáljuk a lisztet. Előkészítjük az eszközöket.

Tészta begyúrása: A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzákeverjük a porcukrot és az egész tojást. Kevés gyúrással, hogy ne melegedjen fel a zsiradék, összegyúrjuk.

A linzer formázása: A kellő vastagra nyújtott tésztát, körülbelül 4mm vastagra kinyújtjuk, kiszúróval kiszúrjuk, majd sütőlemezre helyezzük és kisütjük.
Linzerkarika készítése: Sárga linzertésztát 4 mm vastagra kinyújtjuk, recés kiszúróval kiszúrjuk, a tésztamennyiség feléből lesz a sütemény alja, a másik feléből a sütemény teteje. Az alját sütőlemezre helyezzük, a tetejét középen kisebb kiszúróval kiszúrjuk, tojással lekenjük, és gorombára vágott dióba forgatjuk,majd sütőlemezre helyezzük és kisütjük. A kihűlt tésztát, az alját és a tetejét barackízzel összeragasztjuk, felületét leporcukrozzuk, közepébe forró barackízt csurgatunk.

Az isler készítése:
Barna linzertésztát, 4 mm vastagságra kinyújtjuk, sima kiszúróval kiszúróval kiszúrjuk, sütőplére helyezzük és kisütjük. Két-két darabot barackízzel egybetöltünk. Felületét forró barackízzel lekenjük, és csokoládészínű fondánban kimártjuk.

Almás lepény:
Sárga linzertésztát 4 mm vastagságúra kinyújtjuk, sütőplére helyezzük, megszurkáljuk és félig kisütjük. A kihűlt tésztára, egyenletesen elkenjük az almatölteléket, tetejét a 4 mm vastag linzertésztával befedjük. Felületét kenőtojással lekenjük, villával díszítjük, berácsozzuk, megszurkáljuk, és 180 C-os sütőtérben készre sütjük.
Töltelék: 1 kg alma, 8 dkg cukor kevés vízzel felfőzve. Majd annyi búzadarát szórunk bele, hogy a felesleges nedvességet felszívja. Ízesítjük: Vaníliás cukor, citromhéj, vágott dió.
Morzsolt tésztás almás pite

A pite tésztája: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 17 dkg porcukor, 2 db tojássárgája, 13 dkg tej, 1,5 dkg sütőpor.
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal.Beletesszük a többi hozzávalót és begyúrjuk. A tésztát hűtőben pihentetjük. Sütőkeret nagyságára nyújtjuk. Rászórjuk a darabolt almát, a fahéjas kristálycukrot, a durvára vágott diót és meghintetjük a lékötővel (vagy kukoricakeményítővel).
A tetejére morzsatésztát készítünk. 50 dkg liszt, 25 dkg margarin és 25 dkg kristály cukor összemorzsolva.
Sütés: 170°C-on körülbelül 40perc.


https://www.youtube.com/watch?v=2v7f15itHdM

Anyaghányad: 60 dkg liszt 40 dkg margarin 20 dkg porcukor 1 db tojás 0,5 dkg sütőpor citromhéj, vaníliás cukor Előkészítés:Kimérjük az anyagokat, átszitáljuk...


                                     Isler , linzer

Hozzávalók:
60 dkg liszt
40 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 db tojás
citromhéj, vaníliás cukor

Isler esetében adunk hozzá még 6 dkg darált diót

Tészta gyúrása: A lisztet asztalra öntjük,hozzátesszük a zsiradékot és a liszttel állandóan hozzákeverve szétmorzsoljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot,citromhéjat, tovább keverjük, morzsoljuk. Mikor már jól összekeveredett, beleütjük a két tojást, ezzel is összekeverjük.Ezután kezdjük el kis darabokban, gyors mozdulatokkal összegyúrni.Majd az így összeállított kisebb darabokból gyúrjuk egybe a tésztát. Hideg helyen pihentetjük.
Pihentetés után, körülbelül 3-4 mm vastagságú téglalap alakra nyújtjuk, és a megfelelő kiszúróval kiszúrjuk.
Linzerkoszorú esetében: a sütemények tetejét, pont középen kis körrel kiszúrjuk, az így kapott formatetejét tojással lekenjük és durvára vágott dióba mártjuk,sütőpapíros lemezre téve kisütjük.
Isler esetében: Kiszúrás után sütőpapíros lemezen kisütjük a korongokat. Sütés és kihűtés után, két két korongot lekvárral összetöltünk. Az összetöltött sütemény tetejét vékonyan megkenjük lekvárral, majd vagy fondánban, vagy olvasztott csokoládéban kimártjuk.

Sütési hőmérséklet: 200 C

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése