Hozzávalók
A piskótához:
7 tojás,
14 deka cukor,
17 deka liszt
A töltelékhez:
25 deka túró,
3 deci tej,
8 deka cukor,
3 tojássárga,
5 mokkás kanál zselatin,
35 deka tejszín
+ egy doboz barack konzerv
Készítés:
Piskótakarika: A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a cukor 1/3-val
kihabosítjuk, a fehérjét a többi cukorral nem túl kemény habbá verjük.
Üstbe, hablapáttal átszedjük a felvert tojássárgáját, erre szedjük a
felvert fehérjét. Fakanállal, az edény szélét végigsimítva, középre
beforgatva az anyagot, keverni kezdjük, miközben a habüstöt a másik
kezünkkel forgatjuk, és így óvatosan keverve, lassan hozzászórjuk a
lisztet. A keverést addig folytatjuk, amíg a liszt egyneművé nem válik a
tojásos anyaggal. A kész tésztát, sütőpapírral fedett aljú
tortakarikába szedjük. A massza közepéről a tortakarika szélére húzva a
tésztát elegyengetjük, és 165 C-os sütőben, körülbelül 30 perc alatt
megsütjük.
Akkor van kész, ha a tészta lenyomás után visszaugrik és még sziszeg.
Amikor a karikát a sütőből kivettük, tetejével lefelé, lisztezett
felületre fordítjuk és saját gőzében így hagyjuk kihűlni. A kihűlt
piskótát félbe vágjuk, és csak az egyik felét használjuk fel.
Krém:
A 3 dl tejet, 8 dkg cukrot, a 3 db tojássárgáját, 5 mokkáskanál
zselatint összekeverjük, és vízgőz fölött 85°C-ra melegítjük. A túrót
áttörjük, ízesítjük citromhéjjal és vaníliás cukorral.A zselatinos
krémet kihűtjük, és elkeverjük a túróval és a 35 dkg tejszínnel.
A félbevágott piskótát tortakarikába rakjuk, és rákenjük a krém
egyharmadát. A krémre vékonyra szeletelt barackokat teszünk, majd a
maradék krémet is betöltjük. A krém tetejét elegyengetjük, és az egész
tortát kifagyasztjuk. Szeletelés előtt, a tortáról lehúzzuk a
tortakarikát, a torta alján látszó piskótaréteget felvert tejszínnel
megkenjük, és a tejszínes sávot mandulaforgáccsal panírozzuk.
https://www.youtube.com/watch?v=2-q9opbEzYU
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése