2014. április 3., csütörtök

Házi cukorcsipke recept

Hozzávalók:

- 5 gr. CMC por
- 20 gr. porcukor
- 20 gr. kukoricakeményítő
 - 2 gr. tojásfehérje por, vagy habcsók por (Meringue por)
 -30-35 gr. glükóz szirup vagy méz
 -60ml. forró víz kb. annyi vizet rakjatok, amitől jó sűrű ragacsos massza lesz, mint egy jó sűrű írókamáz ,ha úgy gondoljátok hogy még tennétek bele vizet tegyetek , nekem ez így volt jó .
 -titánium dioxid  http://tortadekoracio.hu/shop/szinezekek/titan-dioxid-feher-etelszinezek-por-25gr/ (ha színezni szeretnétek a masszát ezt nem kell beletenni ) én géllel színeztem.Érdemes a be kevert színezett masszát egy kicsit állni hagyni , mert érni fog a szín vagyis sötétebb lesz egy picit.
Az összes por alapanyagot kimérjük és az előzőleg forró vízben feloldott glükózzal jól összedolgozzuk amíg szép egynemű nem lesz. Ha mégis csomós a végeredmény ( szitán passzírozzátok át,ez nekem nem ment ) én botmixerrel át dolgoztam egy kicsit és nektek is ezt ajánlom . Ha nem elég fehér egy kis titán dioxid tehettek még bele . Sütőben kb,90 fokon, légkeverésen 20 perc kb.( nyitott ajtónál ) alatt nekem tökéletesen ruganyosra száradt , de ezt könnyen ellenőrizheted a csipke szélénél hogy jön e szépen . Én egy spatula segítségével szedtem le a szilikonról .
Ez a videót segítségként : http://milanoker.hu/index.php?page=hirek&csoport_id=15...
Ez függ a szilikon formától is, ha vastagabban megy bele a massza, akkor nyilván kicsit tovább kell szárítani. A kész csipkét egy kis vízzel lehet a tortára rögzíteni.
Egy ecsettel megnedvesítjük a csipke hátulját és hozzátapasztjuk a tortához.
Én a cukorcsipkét előre el készítettem és rá tettem zsírpapírra. Ha párás a levegő nagyon meg puhul szinte rá tapad a zsírpapírra , de nem kell kétségbe esni mert ha visszateszed a sütőbe egy pár percre kb. 60 fokon kb.légkeverésen vissza nyerhető a az állaga amit könnyen tudsz kezelni , vágni ..

Remélem hasznos információkat, tanácsokat oszthattam meg veletek!

Alkossatok szépeket!

Üdvözlettel:
Kiss Ibolyka

 
CMC, vagy tylose por: fagyik lémegkötéséhez használt cukrászati alapanyag.
Tojásfehérje, vagy meringue por: egyfajta porított tojásfehérje, amit felhasználnak pl.: majonézhez, kekszhez, tésztákhoz használnak, de írókamázba, vagy habcsók készítése során is felhasználható.
Glükóz szirup ( Invertcukor): egyfajta gyümölcscukros kukoricaszirup. Méz állagú és áttetsző színű. Sok élelmiszerben megtalálható ez az adalékanyag. pl üdítőitalokban, édességekben, stb.
Titánium dioxid: fehér színű élelmiszerfesték. Előfordulása: por, vagy folyékony formában. Adalékanyagként: fogkrémek, gyógyszerek, cukorkák, drazsék, fehér csokoládé, stb fehérítésére használják.

1 megjegyzés:

  1. Szeretném megkérdezni hogy maradék csipke anyagot meddig lehet tárolni?

    Ica

    VálaszTörlés