Hozzávalók:
- 5 gr. CMC por
- 20 gr. porcukor
- 20 gr. kukoricakeményítő
- 2 gr. tojásfehérje por, vagy habcsók por (Meringue por)
-30-35 gr. glükóz szirup vagy méz
-60ml.
forró víz kb. annyi vizet rakjatok, amitől jó sűrű ragacsos massza
lesz, mint egy jó sűrű írókamáz ,ha úgy gondoljátok hogy még tennétek
bele vizet tegyetek , nekem ez így volt jó .
-titánium dioxid http://tortadekoracio.hu/shop/szinezekek/titan-dioxid-feher-etelszinezek-por-25gr/
(ha színezni szeretnétek a masszát ezt nem kell beletenni ) én géllel
színeztem.Érdemes a be kevert színezett masszát egy kicsit állni
hagyni , mert érni fog a szín vagyis sötétebb lesz egy picit.
Az
összes por alapanyagot kimérjük és az előzőleg forró vízben feloldott
glükózzal jól összedolgozzuk amíg szép egynemű nem lesz. Ha mégis
csomós a végeredmény ( szitán passzírozzátok át,ez nekem nem ment ) én
botmixerrel át dolgoztam egy kicsit és nektek is ezt ajánlom . Ha nem
elég fehér egy kis titán dioxid tehettek még bele . Sütőben kb,90
fokon, légkeverésen 20 perc kb.( nyitott ajtónál ) alatt nekem
tökéletesen ruganyosra száradt , de ezt könnyen ellenőrizheted a
csipke szélénél hogy jön e szépen . Én egy spatula segítségével
szedtem le a szilikonról .
Ez a videót segítségként : http://milanoker.hu/index.php?page=hirek&csoport_id=15...
Ez
függ a szilikon formától is, ha vastagabban megy bele a massza, akkor
nyilván kicsit tovább kell szárítani. A kész csipkét egy kis vízzel
lehet a tortára rögzíteni.
Egy ecsettel megnedvesítjük a csipke hátulját és hozzátapasztjuk a tortához.
Én
a cukorcsipkét előre el készítettem és rá tettem zsírpapírra. Ha
párás a levegő nagyon meg puhul szinte rá tapad a zsírpapírra , de nem
kell kétségbe esni mert ha visszateszed a sütőbe egy pár percre kb. 60
fokon kb.légkeverésen vissza nyerhető a az állaga amit könnyen tudsz
kezelni , vágni ..
Remélem hasznos információkat, tanácsokat oszthattam meg veletek!
Alkossatok szépeket!
Üdvözlettel:
Kiss Ibolyka
CMC, vagy tylose por: fagyik lémegkötéséhez használt cukrászati alapanyag.
Tojásfehérje, vagy meringue por:
egyfajta porított tojásfehérje, amit felhasználnak pl.:
majonézhez, kekszhez, tésztákhoz használnak, de írókamázba, vagy habcsók
készítése során is felhasználható.
Glükóz szirup ( Invertcukor):
egyfajta gyümölcscukros kukoricaszirup. Méz állagú és áttetsző színű. Sok
élelmiszerben megtalálható ez az adalékanyag. pl üdítőitalokban,
édességekben, stb.
Titánium dioxid:
fehér színű élelmiszerfesték. Előfordulása: por, vagy folyékony formában. Adalékanyagként: fogkrémek,
gyógyszerek, cukorkák, drazsék, fehér csokoládé, stb fehérítésére
használják.
Szeretném megkérdezni hogy maradék csipke anyagot meddig lehet tárolni?
VálaszTörlésIca