2014. november 28., péntek

Cukorvirág liliom készítése fázisfotókkal

Szükséges anyagok és eszközök:
- fehér színű papírbevonatos virágdrót 24-es,26-os, 28-as
- egy drótvágó
- színezet virág massza (ezt egy pici narancssárga gél színnel színeztem meg, nem szabad sok géllel színezni a masszát, mert nehezebben szárad)
- egy papír sablon (amit saját kezűleg el lehet készíteni) vagy liliom kiszúró
- egy liliom sziromerező
- ételfesték por (narancssárga és cseresznye piros)
- egy ecset a porfesték felvitelre
- olló
- csipesz
- gömbvégű eszköz
- formázó szivacs, én azért vásároltam ezt a fajtát, mert ezt több célra is fel tudom használni pl. kisebb virágok elkészítéséhez (dekorgumi is megfelel)
- zöld színű (vagy fehér színű) virágkötő szalag
- szalagvágó (ha nincs, ollóval is el lehet vágni a szalagot)
- műanyag sodrófa
- kerékvágó mintázó

Nagyon sok fajta-és színű liliomfajta van. Most egy narancssárga liliom elkészítést mutatom be.
 Először a bibe szárat készítjük el: 18 cm hosszú 24-es fehér színű papírbevonatos virágdrótra egy kicsi virágmasszát sodrunk úgy, hogy a drót tetejére egy kis golyó maradjon, amit egy csipesszel 3 egyenlő részre becsípünk, majd a tövére egy kis zöld masszát húzunk, és a kerékvágó mintázóval megvagdossuk. (lásd a fázisfotókat)





Porzó elkészítéséhez 2 db fehér színű papírbevonatos virágdrótot vágd 3 részre (így kapsz 6 db. kb. 12 cm. hosszú drótot), amit a képen látható módon, egy kevés virágmasszával sodord be. Majd mindegyik végére pici barna masszából egy búza formájút készíts és a drót végére és szúrd rá. Kész a bibéd és a porzód. Ezeket állítsd össze virágszalaggal a képen látható módon. A bibe legyen egy picit magasabban, mint a porzók. A porzót és a bibét javaslom, hogy egy nappal előbb készítsétek el, mert a bibe tövénél a zöld az összeállításkor összenyomódik a porzóktól, amikor összeállítjuk. 





Fogj egy pici cukorvirág masszát, és sodord rá a 26-os fehér színű papírbevonatos virágdrót végére, körülbelül 1/3 hosszan (lásd a képet), majd helyezd bele az erező táblán az egyik vágásba az így elkészített virágdrótot, majd tegyél rá, egy gesztenye méretű cukormasszát (amit, egy picit kézzel megnyújtogattál, lásd a fázis fotót). Amennyiben így kezdesz el drótra építeni, csekély eséllyel fog majd a száradás után forogni a szirom a dróton. Kezd el kinyújtani (a bal kezeddel fogd meg a virágdrótot és a jobb kezeddel a műanyag nyújtóval nyújts ki). Úgy, hogy vigyázz arra, hogy csak a drótot körülvevő anyagot nyújtsd (csak minimálisan nyújthatsz a dróton lévő anyagon, mert kiszúrhatja a drót az anyagot)





A liliomszirom papírsablont ráteszed a kinyújtott anyagra, és körbevágod a kerékvágó mintázóval.  (három picit szélesebb és három keskeny szirmot vágsz ki) Formázószivacson, a golyós eszközzel a széleit levékonyítod, majd erezőbe teszed egyenként a szirmokat, és utána is a gömbvégű eszközzel a széleit egy kicsit meghullámosítod. Ha nem rendelkezel erezővel, vehetsz alapul élő virágot vagy marcipánformázó szettből (vagy kerékvágó mintázóval) egy vékony végű eszközzel húzhatsz bele pár vonalat. Erező nélkül is készíthetsz gyönyörű, élethű liliomot, a színek kavalkádjával, jó összeállításával. A szirom nem kell, hogy teljesen meg száradjon ahhoz, hogy összeállítsuk, sőt fél szárazon lehet már a porfestékkel árnyalni és utána összeállítani. Így amikor állítod össze a virágot, a szirom tövét az ujjaddal oda tudod simítani és nem törik. 









A narancssárga porfestékkel, elöl-hátul befested, majd a cseresznye piros porfestékkel, enyhén árnyalod a széleit és a szirom csúcsát.
  Kezdődhet a virág összeállítása. Az összeállított bibékhez hozzáfogod először a három szélesebb szirmokat, majd kívülre a három keskenyebb. (lásd a képeken)




A kész liliomon hátulról jól látszik, hogy a szirmok, hogyan épülnek egymásra.




A cukorvirág masszát itt megtaláljátok.

Édes „Kiss” alkotást kívánok!
Kiss Ibolyka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése