2014. március 21., péntek

Barackos túrótorta

2014. január 19
 
Hozzávalók

A piskótához:
7 tojás,
14 deka cukor,
17 deka liszt

A töltelékhez:
25 deka túró,
3 deci tej,
8 deka cukor,
3 tojássárga,
5 mokkás kanál zselatin,
35 deka tejszín
+ egy doboz barack konzerv

Készítés:

Piskótakarika: A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a cukor 1/3-val kihabosítjuk, a fehérjét a többi cukorral nem túl kemény habbá verjük. Üstbe, hablapáttal átszedjük a felvert tojássárgáját, erre szedjük a felvert fehérjét. Fakanállal, az edény szélét végigsimítva, középre beforgatva az anyagot, keverni kezdjük, miközben a habüstöt a másik kezünkkel forgatjuk, és így óvatosan keverve, lassan hozzászórjuk a lisztet. A keverést addig folytatjuk, amíg a liszt egyneművé nem válik a tojásos anyaggal. A kész tésztát, sütőpapírral fedett aljú tortakarikába szedjük. A massza közepéről a tortakarika szélére húzva a tésztát elegyengetjük, és 165 C-os sütőben, körülbelül 30 perc alatt megsütjük.
Akkor van kész, ha a tészta lenyomás után visszaugrik és még sziszeg.
Amikor a karikát a sütőből kivettük, tetejével lefelé, lisztezett felületre fordítjuk és saját gőzében így hagyjuk kihűlni. A kihűlt piskótát félbe vágjuk, és csak az egyik felét használjuk fel.

Krém: A 3 dl tejet, 8 dkg cukrot, a 3 db tojássárgáját, 5 mokkáskanál zselatint összekeverjük, és vízgőz fölött 85°C-ra melegítjük. A túrót áttörjük, ízesítjük citromhéjjal és vaníliás cukorral.A zselatinos krémet kihűtjük, és elkeverjük a túróval és a 35 dkg tejszínnel.

A félbevágott piskótát tortakarikába rakjuk, és rákenjük a krém egyharmadát. A krémre vékonyra szeletelt barackokat teszünk, majd a maradék krémet is betöltjük. A krém tetejét elegyengetjük, és az egész tortát kifagyasztjuk. Szeletelés előtt, a tortáról lehúzzuk a tortakarikát, a torta alján látszó piskótaréteget felvert tejszínnel megkenjük, és a tejszínes sávot mandulaforgáccsal panírozzuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése