Hajtogatott élesztős tészták: kakaós csiga, diós csiga, túrós táska
Hozzávalók:
60 dkg liszt
5 dkg (sütő)margarin vagy olaj
6 dkg porcukor
0,5 dkg só
2,5 dkg élesztő
1 db tojás sárgája
2,5 dl tej
25 dkg (lap vagy húzó)margarin (külön a hajtogatáshoz)
Tészta készítése
Előkészítés: Kimérjük az anyagokat, átszitáljuk a lisztet. A tejet nem melegítjük, hidegen használjuk.
Tészta begyúrása:
Az élesztőt kevés hideg tejben csomómentesen keverjük, de nem készítünk
kovászt. A lisztet, a margarint a sót, a tojás sárgáját és az élesztős
tejet keverőtálba, vagy üstbe rakjuk, és lassan begyúrjuk. Tejet
fokozatosan adjuk hozzá, úgy mint a kalácsnál.
Tészta pihentetése:
A tésztából bucit formálunk (kivirgolással), majd a tetejét
bevagdossuk, és letakarva pihentetjük körülbelül 10-15 percig. Ha a
vágások mentén szétnyílt a tészta, elkezdhetjük a hajtogatást.
A tészta hajtogatása: A tésztának 4 fület nyújtunk, a közepébe helyezzük a margarint, a tésztafüleket a margarinra ráhajtva, becsomagoljuk.
A cukrászok úgynevezett húzómargarint használnak, melyet nem kell liszttel összegyúrni, azonnal használható.
Ha
nem lapmargarint használunk, akkor hagyományos módon a 25 dkg
sütőmargarint egy kevés lisztel összegyúrjuk, lisztes kézzel egy
körülbelül 20x10 cm-es téglalapot formálunk.
A tészta hajtogatása:
Fontos, hogy lisztezett felületen dolgozzunk, mert nyújtás közben a
tészta az alászórt liszten gördül, ha letapad, akkor kiszakad a tészta. A
tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, majd szimplán, duplán, szimplán
hajtogatjuk. Szimpla hajtásnál 3 rétegben kerül egymásra a tészta, a
duplánál 4 rétegben. A szimpla hajtásnál a tésztát képzeletben három
egyenlő részre osztjuk, előbb a bal oldalt hajtjuk középre, majd erre
hajtjuk a jobb oldali részt. Hajtogatásnál a lisztet mindig lesöpörjük a
tészta felületéről. A gyakorlaton mi a dupla hajtást a következőképpen
végeztük, az egyik részt nem pontosan középre, hanem a tészta
háromnegyedéig hajtottuk, mellé illesztettük a másik szélét, és ezt a
formát felezve hajtottuk össze.
Az elkészült tésztából a gyakorlaton diós csigát, kakaós csigát és túrós táskát készítettünk.
A kakaós csiga és a diós csiga készítése:
A tésztát 8 mm vastagra nyújtjuk, tetejét tejszínnel kenjük, majd
kakaós porcukorral megszórjuk. A kakaó mennyisége függ annak minőségétől
is.
A diós töltelékhez durvára vágjuk a diót és porcukorral
keverjük, majd a tejszínnel megkent tésztára szórjuk. Amennyi dió, ahhoz
képest fele mennyiségű porcukrot veszünk, vanília, fahéj-ízlés szerint.
A töltelékkel szórt tésztát mindkét esetben feltekerjük és körülbelül
10-15 mm vastagon felszeleteljük. Sütőlemezre helyezés előtt, a tészta
végeket a csigák alá hajtjuk, majd az elhelyezett csigákat ujjainkkal
szétlapítjuk.
A túrós táska készítése:
A tésztát
nyújtás (körülbelül 50x40-es téglalap) után körülbelül 10x10-es kockákra
osztjuk, melyek közepébe tesszük a túrótölteléket. A kockák mind a négy
sarkát tojássárgájával kenjük, majd előbb az egyik két szemközti sarkat
egymásra hajtva, majd a másik két sarkat ezekre hajtva, becsomagoljuk a
tölteléket, és a behajtott sarkak közepét határozottan lenyomva
rögzítjük a hajtást. Az elkészült süteményeket sütőlemezre helyezzük.
Töltelék hozzávalói: 50 dkg túró (átpasszírozva) 10 dkg kristálycukor 1 db tojássárgája, citromhéj, vanília, mazsola.
Sütés: Mindhárom süteményt, kelesztés után 180 C-on készre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése