60 dkg liszt
1 dkg só
1 cent ecet
50 dkg margarin (lap vagy húzómargarin) és 10 dkg sütőmargarin vagy olaj
4-5 dl víz
Tésztabegyúrása:
A lisztet az ecetet, sütőmargarint vagy olajat, sóval begyúrjuk,
folyamatosan hideg vizet adagolva a tésztához, addig, amíg megfelelő
állagú nem lesz. A begyúrt tésztát bucra formázzuk, lisztezett asztalra
tesszük, bevagdossuk a tetejét és pihentetjük.
A zsiradék becsomagolása és a tészta hajtogatása:
Pihentetés után 4 fület lenyújtjuk a tésztáról , és közepébe helyezzük a
zsiradékot, és ráhajtjuk a lenyújtott füleket, kézzel ellapítjuk, és
lisztezett asztalon téglalap alakúra kinyújtjuk. Hajtogatunk szimplán,
duplán. Pihentetés után ismét behajtogatjuk, szimplán, duplán.
Felhasználásig letakarva, hűtőszekrényben pihentetjük.
A tészta sütése: A készre formázott termékeket sütőlemezre helyezzük és 220 C-on kisütjük.
Megjegyzés: Ebből a tésztából készül a krémes lapja is.
A gyakorlaton sajtos masnit és tiroli almás résztest készítettünk ebből a tésztából.
Sajtos masninál: A tésztát 2 mm vastagra kinyújtjuk, felületét tojással lekenjük, megszórjuk reszelt sajttal. 2x5 centiméteres alakú csíkokra felvágjuk. Masnira formázzuk, sütőplére helyezzük. 220 C-on készre sütjük. A tészta második hajtogatásánál a felületét 3-4 dkg sóval szórjuk.
Tiroli rétesnél: A tésztát 60x60 centiméter nagyságúra nyújtjuk. Középen kettévágjuk, mindkét oldalból egy-egy centiméteres csíkot levágunk. A két tészta közepére helyezzük a tölteléket, (lehet alma, túró, mák stb.) Egyik széléről befedjük a tölteléket a tésztával, felületét tojással lekenjük, a másik tésztarészt, közepéig ráhajtva, befedjük. Ezt a felületet is lekenjük, a levágott tésztacsíkokat S alakban, ellentétes irányban ráfektetjük. A csíkokat is lekenjük, megszurkáljuk. 220 C-on készre sütjük.
Tiroli rétes
https://www.youtube.com/watch?v=WEWc29pK0vQ&feature=youtu.be
Sajtos masni
https://www.youtube.com/watch?v=D9JboA_wd2E
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése