2014. április 15., kedd

Leveles, vajas hajtogatott tészta - sajtos masni, tiroli almás rétes

Hozzávalók
60 dkg liszt
1 dkg só
1 cent ecet
50 dkg margarin (lap vagy húzómargarin) és 10 dkg sütőmargarin vagy olaj
4-5 dl víz

Tésztabegyúrása: A lisztet az ecetet, sütőmargarint vagy olajat, sóval begyúrjuk, folyamatosan hideg vizet adagolva a tésztához, addig, amíg megfelelő állagú nem lesz. A begyúrt tésztát bucra formázzuk, lisztezett asztalra tesszük, bevagdossuk a tetejét és pihentetjük.

A zsiradék becsomagolása és a tészta hajtogatása: Pihentetés után 4 fület lenyújtjuk a tésztáról , és közepébe helyezzük a zsiradékot, és ráhajtjuk a lenyújtott füleket, kézzel ellapítjuk, és lisztezett asztalon téglalap alakúra kinyújtjuk. Hajtogatunk szimplán, duplán. Pihentetés után ismét behajtogatjuk, szimplán, duplán. Felhasználásig letakarva, hűtőszekrényben pihentetjük.

A tészta sütése: A készre formázott termékeket sütőlemezre helyezzük és 220 C-on kisütjük.

Megjegyzés: Ebből a tésztából készül a krémes lapja is.
A gyakorlaton sajtos masnit és tiroli almás résztest készítettünk ebből a tésztából.

Sajtos masninál: A tésztát 2 mm vastagra kinyújtjuk, felületét tojással lekenjük, megszórjuk reszelt sajttal. 2x5 centiméteres alakú csíkokra felvágjuk. Masnira formázzuk, sütőplére helyezzük. 220 C-on készre sütjük. A tészta második hajtogatásánál a felületét 3-4 dkg sóval szórjuk.

Tiroli rétesnél: A tésztát 60x60 centiméter nagyságúra nyújtjuk. Középen kettévágjuk, mindkét oldalból egy-egy centiméteres csíkot levágunk. A két tészta közepére helyezzük a tölteléket, (lehet alma, túró, mák stb.) Egyik széléről befedjük a tölteléket a tésztával, felületét tojással lekenjük, a másik tésztarészt, közepéig ráhajtva, befedjük. Ezt a felületet is lekenjük, a levágott tésztacsíkokat S alakban, ellentétes irányban ráfektetjük. A csíkokat is lekenjük, megszurkáljuk. 220 C-on készre sütjük.

Tiroli rétes
https://www.youtube.com/watch?v=WEWc29pK0vQ&feature=youtu.be

 Sajtos masni
  https://www.youtube.com/watch?v=D9JboA_wd2E

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése